Versailles látnivalók

Versailles Párizstól 20 kilométerre található, a Versailles-i kastély otthona.A kastélyt 16. Lajos építtette, mert szinte elvarázsolta az itt húzódó vadászterület. A francia forradalomig itt éltek a királyok. A Versaillesi kastély pompája semmihez sem fogható, lélegzetelállító szépség fogad minket már a kastély parkjába lépve. Sokak szerint ez a világ legszebb kastélya.Összköltsége nyolc millió frank volt amikor elkészült.

A palota kertjét egy fantasztikus, lehetetlent nem ismerő kertész tervezte meg és gondozta.A palota kertje telis tele van külföldről hozatott növény különlegességekkel.Monumentális méretének megfelelően a kertet ötven szökőkút és több mint 130 kilométer fasor ékesíti.Versailles a luxus és a hatalom tökéletes jelképe, valóságos építészeti csoda.

A magyar népet sajnos érzékenyen érinti Versailles, hiszen itt írták alá 1920. június 4.-én a Trianoni Békeszerződést, melynek aláírásának Magyarország volt a legnagyobb vesztese.

A kastélyban nem minden szoba nyitott a látogatók számára, de így is körülbelül egy egy napos programmal kell számolnunk, ha be akarjuk járni Versaillest.

A versaillesi kastély leghíresebb terme a Tükörterem, amelyben 578 tükör található!Mivel a tükrök csillogása csak fényben érvényesül igazán, így a teremre 17 monumentális ablakot is csináltattak.A Tükörterem 73 méter hosszú és 10,5 méter széles.

A kastély megközelítése legegyszerűbben RER C5: Versailles – Rive Gauche megállónál kell leszállnunk.

Versailles egész évben látogatható, kivéve ünnepnapokon és hétfőn.A kastély minden hétfőn zárva tart!A téli szezonban november és március között reggel kilenctől délután öt óráig várja a látogatókat.A nyári szezonban április és október között reggel kilenctől este fél hétig tart nyitva.

A kastélyba január, február, március, november, december első vasárnapján ingyenes a belépés!A kastélyba és a parkba is szóló belépő ára 18 euro felnőtteknek!18 év alattiaknak és 26 év alatti EU állampolgároknak ingyenes a belépő.

Ha van párizsi múzeumokra érvényes bérletünk az itt is használható.