Öt dolog, amit tudni szeretnél a Peonza játékról

1. Mégis mi az a Peonza játék?
A Peonza egy ősi ügyességi játék, amely egyes játékosok szerint a búgócsigához, mások szerint a jojóhoz hasonlítható.

2. Hogy játszanak a Peonza játékkal?
A fordított csepp alakú pörgettyű csúcsos részére fel kell tekerni egy kötelet vagy zsinórt. Majd ennek végét a kezünkben tartva, a földre dobni a játékot, úgy, hogy a csúcsára essen. Közben határozott mozdulattal meg kell rántani a zsinórt, így a súrlódástól a játéktest pörögni kezd, és fémből készült hegyes csúcsán hosszan táncol.

3. Mi az izgalmas a Peonza játékban?
A „hétalvónak” is nevezett alaptechnika (amelyet fentebb leírtunk) hamar begyakorolható és nem annyira látványos mutatvány. Aki felsőbb szintekre vágyik, számos trükköt elsajátíthat, így a „rakéta” során a zsinórt pörgés közben visszatekerik a testre, és újra megrántva a levegőbe emelik azt. A levegőben a pörgő játék elkapható tenyérrel és… a látványos kunsztok számát talán még a régóta peonzázók sem ismerik.

Peonza

4. Milyen fajtái vannak a Peonza játéknak?
A hazánkban kapható fajták közül az Orion a kezdőknek való és kevésbé izgalmas kinézettel rendelkezik, lassabb is mint a többi. A Cobra kissé nehezebb mint a többi, így jobban pörög, de némi tapasztalat kell a kezeléséhez. Az igazán menő peonzásoknak való a Mini, amely méretét tekintve a legkisebb, de pont emiatt egy hozzáértő kézben a leggyorsabb is lehet. A peonzások között a királyok királya a Peonza King turbo, mely a csapágyak segítségével könnyen és gyorsan forgatja a “búgócsigát”. Természetesen ez még nem minden, a Peonza játék fajtáiról…

5. Milyen anyagból készülhetnek Peonza játékok?
Az eredeti játék fából készült, a világszerte elterjedt változatok azonban jellemzően műanyagok. A pörgettyű hegye leggyakrabban fém, de van olyan típus (Tornado), amelynek műanyag pörgetője van.