Már körvonalazódik az OKJ-s rendszer átalakulása!

A legújabb új szakmajegyzékben már nem szerepel az államilag elismert képesítések között sem az óvodai dajka, sem a nevelőszülői képzés. Összességében a gyermekek gondozásával és nevelésével foglalkozó szakképesítések több mint fele hiányzik a listáról.

A kormány egyelőre nem tárgyalta az új szakmajegyzéket, de az már tudható hogy ezek a képzések nem szerepelnek sem az alapképzések, sem a részszakképesítések között. Úgy látszik, hogy például kisgyermek gondozó nevelő képzést, gyermek és ifjúsági felügyelő és szociális és gyermekvédelmi szakasszisztens képzést is OKJ-s tanfolyam keretében lehet továbbra is elvégezni, és államilag elismert képesítésnek tekinthető. A vesztes szakmák esetében a jelentkezők OKJ-n kívüli tanfolyamokon tanulhatnak, de még az sem világos teljesen, hogy a végén beletartoznak-e az államilag elismert képzések közé. De ez csak majd a törvényi szabályozást követően fog kiderülni.

Egyre aggasztóbbak azok a hírek, hogy az oktatás és nevelés terén egyre nagyobb a szakember hiány. Vidéki kistelepüléseken régóta nehéz szakképzett óvodapedagógust találni. A pedagógus társadalom elöregedett, a végzett pályakezdő fiatalok számára nem vonzó a pálya a jelenlegi anyagi és társadalmi megbecsültség miatt sem. Ráadásul hamarosan nagyon sok szakember fog nyugdíjba vonulni.

Ezért jó döntés lehet egy kisgyermek gondozó nevelő képzés keretében akár szakmaváltáson gondolkodni, hiszen a képzettség birtokában nemcsak bölcsödében, de szociális gyermekjóléti intézményekben is el lehet helyezkedni.

a képzés palettáját színesíti, hogy a résztvevők olyan ismeret, és tudás birtokába kerülnek, amellyel akár speciális és sérült gyermekcsoportban dolgozó gyógypedagógus kolléga irányítása mellett is végezhetnek munkát azok, akik rendelkeznek átlagon felüli türelemmel és nyitottsággal.