Fontos szervünk, a fog

A fukar emberre, aki túlságosan is meggondolja, hogy mire mennyi pénzt adjon ki, azt mondják: Fogához veri a garast. Már persze, ha van neki ép foga. De ha nincs, napjainkban többféle módszer (protézis, implantátum) közül választhat, hogy legyen. A pótlások különböző anyagokból készülnek, különböző rögzítéstechnikával.

De kezdjük az elején. Az első “tej” fog kb. 6 hónapos korban bújuk elő az ínyből. Ez valamelyik alsó, első metszőfog. Nagyon hegyes, és éles, hófehér színű. Sokszor csak úgy vesszük észre, hogy etetésnél megkoccan rajta a kanál. A baba előtte sokat nyálzik, ínye megduzzad, nyűgös lehet, és látszólag ok nélkül felsírhat – bár az orvosok szerint a fogzás nem fáj. A kicsi 2-3 éves korára mind a 20 tejfog elfoglalja a helyét. Már az első néhány fogacska megjelenésekor meg lehet ismertetni a picivel a fogkefét, és amikor már megtanul öblíteni és köpni, lehet egy kis (gyerekeknek kifejlesztett) fogkrémet tenni a fogkeféjére. Már ebben a korban is fontos a fogápolás, valamint, hogy ne vigyük túlzásba a cukros ételek, italok fogyasztását.

Kb. 4 éves korban növekedésnek indulnak az arc-, és állkapocs csontok. Mire iskolába megy a gyerek, általában kiesik az első tejfoga, és átveszi helyét a maradandó “csont” fog. A tejfogak cseréje, és újabb maradandó őrlőfogak előbújása 12 éves korra fejeződik be. A fogak száma ekkor 28. Amikor cserélődnek a fogak, fokozottan kell figyelni rá, hogy a tejfog is lehet szuvas. Ezt be kell tömetni, hogy a maradandó fogakat a baktériumok (amik a szuvasodást okozzák),ne támadják meg.

16 éves kor után várható még a 4 utolsó, bölcsességfog előbújása. Ezekkel sajnos a teljesen egészséges fogsorral rendelkező embereknek is gondjuk lehet, fogorvoshoz, vagy szájsebészhez kell fordulni segítségért.

Ugye mindenki ismeri Mátyás király és az öreg szántó-vető történetét, amikor a király azt kérdezi:
– Hát öreg, mennyi még a 32?
– A bizony, felséges királyom, már csak 12.
Ne járjunk mi is így. Ügyeljünk fogaink egészségére, nagyon fontos szervünk! Ettől függ, milyen ételt tudunk megenni, mennyire tudjuk megrágni, és így szervezetünk hogyan tudja feldolgozni, hasznosítani. A fogak egészségével, karbantartásával, hiányuk esetén pótlással, egy sor betegség megelőzhető.