A magas sarkú cípő lúdtalpat okozhat

A felnőtt korban kialakuló lúdtalpért a legújabb információk szerint a magassarkú cipő lehet a felelős. Egyes szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a nők gyakrabban jelentkező fájdalmaihoz hozzájárul a magassarkú cipő rendszeres viselése is, amely divatelem okánál fogva van állandóan a hölgyek lábán van.

A Kelet-Angliai Egyetem Kutatói azt is elmondták, hogy a lúdtalp kialakulásához az vezet, ha a lábban található inakban lecsökken a testben fellelhető egyik fehérje aránya. A fehérje lecsökkenésével a lábboltozat megereszkedik, ennek eredményeképpen pedig járási nehézségek és folyamatosan gyötrő fájdalom alakulhat ki. A meggyengült inak elsősorban a negyven évesnél idősebb hölgyeknél fordulnak elő, a helyzet javítására ebben az esetben még gyógyszeres kezelést lehet alkalmazni. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat Dr. Graham Riley végezte el, aki azt is elárulta, hogy a magassarkú cipővel az a legnagyobb probléma, hogy nem tartja meg megfelelően a lábfejet, és ez hozzájárul az inak elgyengüléséhez.

A magassarkú probléma főleg azokat a hölgyeket veszélyezteti, akik sok időt töltenek elsősorban állva a magassarkú cipőjükben. Ez amiatt gond, mert álláskor a magassarkú cipő kialakítása révén az egész test súlya a lábujjakra nehezedik, vagyis a lábujjak tarják az egész testet. Ha egy nő túl sokat hord ilyen cipőt, az megterheli a csípőt, a vádlit és a térdet egyaránt, ennek következtében pedig megnő az esélye az ízületi-, és csontgyulladásnak, a kalapácsujj betegség, a hátfájás, és a bütyök-, illetve tyúkszem kialakulásának a veszélye.

Manapság a lúdtalpat cipőbe helyezhető betéttel gyógyítják, azonban néha, egyes súlyosabb esetekben a lábfej helyreállításához szükség lehet korrigáló műtétre is. A kutatók és szakértők úgy vélik, még egy évtized kell az orvostudománynak, mire ki tudják fejleszteni a lúdtalpat meggyógyító gyógyszert. A kutatások folyamatosak és ha sikerülne kifejleszteni ezt a gyógyszert, akkor olyan betegségekre is megoldás lenne, mint például az Achillesín-gyulladás. Az erről szóló tanulmány az Annals of the Rheumatic Diseases című lapban olvasható, ahol Riley azt is elmondta, hogy a lúdtalp és az Achillesín-gyulladás nagyon közel állnak egymáshoz, így a kettőt egy gyógyszer is gyógyíthatja majd a jövőben, így valószínűleg elkerülhető lesz a műtéti beavatkozás is.

A szakértők szerint nagyon sok időskori lábprobléma oka még ismeretlen a kutatók és az orvostudomány számára is, azonban a jelenlegi kutatások a jelek szerint pozitív eredménnyel szolgálnak majd.